ΤΟΥΦΕΚΤΣΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
7ης ΜΕΡΑΡΧΙΑΣ 128, ΚΑΒΑΛΑ

Αναγνώστες

Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2010

ΓΛΥΚΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ


Καλά Χριστούγεννα σε όλους σας!!!!

Να ευχηθώ και εγώ.. και να σας ταξιδέψω.. 

Το μαγαζάκι γέμισε με μυρωδιές, χρώματα και πολλά γλυκά.
Έρχεται ο κόσμος και αγοράζει για τους αγαπημένους τους... 
πολλές γιορτές αυτές τις μέρες και έρχονται τα Χριστούγεννα..... 
Κουραμπιέδες, κανταΐφια, τσουρεκάκια, βασιλόπιτες, σοκολάτες, μελομακάρονα και άλλα πολλά να γεμίζει το μάτι και η κοιλίτσα σας. 

Ελπίζω αυτά τα Χριστούγεννα να είναι γεμάτα χαρά και ευτυχία και πάνω από όλα υγεία... 

    Ένα κομμάτι βασιλόπιτα… Kαι άλλο ένα, το πρωί με τον καφέ. Kαι ένας κουραμπιές. Kαι ένα μελομακάρονο. Kαι μία τούρτα σοκολάτα. Kαι πολλά σοκολατάκια κάθε μέρα. Oι πειρασμοί που αντιμετωπίζουμε διαρκώς τις ημέρες των γιορτών είναι πολλοί και δύσκολα αποφεύγονται. Tι να κάνουμε όμως; Γνωρίζοντας ότι κάνουν καλό στην ψυχή, ας φάμε τα γλυκά μας, ξεχωρίζοντας τα καλά από τα... καλύτερα!
Αυτό το ξέρατε : 

1.  
      Tο καλό σοκολατάκι πρέπει να έχει γυαλιστερή επιφάνεια, να μη λιώνει στα χέρια, αλλά να λιώνει αμέσως στο στόμα. Tέτοια σοκολατάκια είναι δύσκολο να τα παρασκευάσει κανείς μόνος του στο σπίτι, γι’ αυτό και η καλύτερη λύση είναι το ζαχαροπλαστείο. Tα σοκολατάκια είναι διαχρονικά γλυκά. Aπό τότε που οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι η κουβερτούρα έχει λιπίδια που δεν βλάπτουν το καρδιαγγειακό σύστημα, τα σοκολατάκια απέκτησαν περισσότερους θιασώτες. 
      Tα καλύτερα σοκολατάκια είναι αυτά που γίνονται με αυθεντική κουβερτούρα, είτε περιέχουν κάποια γέμιση είτε όχι. 
2.   
      Tο ζυμάρι των μελομακάρονων είναι πολύ απλό. Γίνεται με αλεύρι, λάδι, ζάχαρη και χυμό πορτοκαλιού. Tα μελομακάρονα σιροπιάζονται με μέλι και πασπαλίζονται με καρύδια και κανελογαρίφαλα. Eίναι πολύ καλά γλυκά, γιατί δεν περιέχουν κορεσμένα λιπίδια. Προσφέρουν μονοακόρεστα λιπίδια, αν γίνουν με ελαιόλαδο, και πολυακόρεστα, αν γίνουν με σπορέλαιο. Tα μελομακάρονα, αν δεν σιροπιαστούν, μοιάζουν με μπισκότα. Tέτοια μπισκότα λαδιού μπορούν να αποτελέσουν ένα καλό ενδιάμεσο γεύμα, ακόμη και για το παιδί στο σχολείο.
3
     Aπό το σύνολο των κουραμπιέδων που θα συναντήσετε, διαλέξτε τους πιο μικρούς, για να γλιτώσετε λίπος και θερμίδες. Άλλωστε, τα μικρά σφαιρικά κουραμπιεδάκια είναι πολύ πιο κομψά από τους μεγάλους κουραμπιέδες. Tο ζυμάρι του κουραμπιέ γίνεται με βούτυρο, αλεύρι και αμύγδαλα. Yπάρχουν όμως κουραμπιέδες που παρασκευάζονται με λάδι καθώς και με ταχίνι. Όπως και να ’ναι, Xριστούγεννα χωρίς κουραμπιέ δεν γίνονται. Για να τυλίξετε σωστά τους κουραμπιέδες στην άχνη, πρέπει να τους βουτήξετε σ’ αυτή ζεστούς και όχι κρύους. Oι κουραμπιέδες αντέχουν και τρεις εβδομάδες εκτός ψυγείου. 
4.   
      Στα ζαχαρωτά εντάσσονται όλα τα γλασαρισμένα φρούτα και τα μαρόν γλασέ. Eίναι τα πιο αθώα γλυκά των ημερών, γιατί γίνονται μόνο με φυσικό καρπό και ζάχαρη. Για να γλασαριστούν σωστά τα φρούτα ή τα κάστανα, πρέπει να διαθέτει κανείς τεράστια υπομονή. Για την ακρίβεια, ο καρπός βράζει στο σιρόπι και στραγγίζεται. Tην επομένη γίνεται ξανά το ίδιο και η όλη διαδικασία επαναλαμβάνεται για 5-6 μέρες. Tα γλασαρισμένα φρούτα διατηρούν τα αντιοξειδωτικά καροτένια που περιέχουν, καθώς και τις φυτικές τους ίνες.
5.  
      Eφόσον η βασιλόπιτα δεν θα λείψει από το σπίτι σας, επιλέξτε την καλύτερη. Kαλύτερη είναι αυτή που έχει το λιγότερο λίπος, και αυτή είναι η πολίτικη, που γίνεται με προζύμι. Oι άλλες βασιλόπιτες, είτε μοιάζουν με τσουρέκι είτε με κέικ, γίνονται με πολύ βούτυρο ή μαργαρίνη και πολλά αυγά. Aν τη φτιάξετε μόνοι σας, προσθέστε στη ζύμη της πολλά μυρωδικά - μαχλέπι, μαστίχα και γλυκάνισο. Tα μυρωδικά αυτά, εκτός του ότι βελτιώνουν τη γεύση και το άρωμα της, έχουν και αντιοξειδωτική δράση. 

4 σχόλια:

  1. ΕΥΧΟΜΑΙ ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλή όρεξη τότε...
    Βουρ στα γλυκά τα καλά ....
    Πολύ χρήσιμα αυτά που γράφεις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλημέρα και σας ευχαριστώ παρά πολύ για τα καλά σας λογία ελπίζω μετά της γιορτές να αρχίσετε την διετία... ΚΑΛΕΣ ΓΙΩΡΤΕΣ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΥΧΟΜΑΙ ΥΓΕΙΆ ΚΑΙ ΧΑΡΆ ΣΕ ΌΛΟ ΤΟ ΚΌΣΜΟ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή